Triglav: od gore do simbola

Zgodovinsko društvo Ljubljana in Muzej novejše zgodovine Slovenije
Vas vabita na predavanje Petra Mikše
:

Triglav: od gore do simbola

Predavanje bo v četrtek, 21. novembra 2019 ob 18h v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Cekinovem gradu na Celovški 23 v Ljubljani.

Triglav,  najvišja gora Julijskih Alp je istočasno najvišji vrh Republike Slovenije. Umeščen je v državni grb in preko grba v državno zastavo in predstavlja najmočnejši nacionalni simbol Slovencev. Ta umestitev ima razloge v preteklih zgodovinskih dejanjih in dogodkih, ki so Triglav Slovencem tako močno približali. Triglav se prvič pojavi na zemljevidu leta 1744, prvo slikovno upodobitev pa zasledimo leta 1778. Z razvojem in organiziranjem »planinstva« in »alpinizma« v drugi polovici 19. stoletja so današnje slovenske gore, predvsem pa triglavsko pogorje, začele zanimati nemška planinska društva, ki so si tam začela graditi koče in urejati poti do njih in na vrhe, saj je šlo tudi za markiranje prostora kot nemškega. V tem vsesplošnem ozračju je pod Triglavom službojoči župnik Jakob Aljaž iz čistih domoljubnih vzgibov leta 1895 za 1 goldinar kupil vrh (špico) Triglava in tam postavil stolp. Dejanje, ki je v javnosti v naslednjih letih vse bolj odmevalo in nakazovalo zmago Slovencev nad Nemci in Triglav je postajal vedno močnejši simbol slovenstva. Prvič ga je kot simbol Slovencev upodobil arhitekt Jože Plečnik,  med okupacijo v času druge svetovne vojne se Triglav že konec leta 1941 pojavi kot simbol Osvobodilne fronte, leta 1947 pa se je Triglav uradno pojavil kot državni simbol v novi slovenski ustavi, ko je bil upodobljen v grbu.

 

Dr. Peter Mikša je docent na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani. Je specialist za zgodovino slovenskih Alp, zgodovino planinstva in alpinizma, zgodovino gorskega turizma, geosimbolizma vezanega na gore in slovensko gorsko identiteto ter za snovno in nesnovno kulturno dediščino slovenskega alpskega prostora. O tej tematiki je kot avtor ali soavtor v zadnjih letih napisal več znanstvenih monografij, med njimi nekaj zelo odmevnih; npr. Zgodovina slovenskega alpinizmaSlovensko planinstvo, Kredar’ca: ob 120-letnici postavitve prve koče pod Triglavom in Matica planinstva. V tem času je objavil tudi dvoje tozadevnih strokovnih monografij – Kralj Peter v slovenskih Alpah ter Triglav in Jakob Aljaž. Za slednjo je dobil znak za kakovost Zlata hruška, za izbrane najboljše otroške in mladinske knjige izšle leta 2017.

 

 

Vljudno vabljeni!

Morda vam bo všeč tudi...