Ne bom pozabil na stare čase: spomini na vsakdanje življenje v socializmu

Zgodovinsko društvo Ljubljana in Muzej novejše zgodovine Slovenije
Vas vabita na predavanje dr. Jelke Piškurić:

Ne bom pozabil na stare čase: spomini na vsakdanje življenje v socializmu

Predavanje bo v četrtek, 20. septembra 2018 ob 18. uri v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Cekinovem gradu na Celovški 23 v Ljubljani.

Dr. Jelka Piškurić je zgodovinarka in raziskovalka na Študijskem centru za narodno spravo. Pri svojem delu se osredotoča na preučevanje socializma, pri čemer jo zanimajo vsi vidiki vsakdanjega življenja v tem obdobju kot tudi njegove reprezentacije v postsocializmu. Še posebno jo privlačijo ljudje in njihov pogled na preteklost, zato pri raziskovanju pogosto uporablja ustne vire. Ko se ne ukvarja s socializmom, jo zanima tudi slovensko izseljenstvo.

Podobe o socializmu so si lahko izrazito nasprotujoče – toda kakšno je bilo pravzaprav vsakdanje življenje v tem času? Na primeru Ljubljane in njenega podeželskega zaledja bo predavanje prikazalo kako so se politične in ekonomske okoliščine vtisnile v spomin navadnih ljudi. Videli bomo, kako se je življenje odvijalo na lokalni ravni, kaj so ljudje sami izpostavljali kot značilnost socializma in kako so se življenjske razmere spreminjale skozi desetletja. Predstavljeno bo tudi, kaj lahko o socialističnem vsakdanu izvemo skozi tri področja – delo, standard in potrošnjo ter stanovanjsko politiko in gradnjo.

 

Vljudno vabljeni!

Morda vam bo všeč tudi...