Kurat Katz med fikcijo in resnico

Zgodovinsko društvo Ljubljana in Muzej novejše zgodovine Slovenije
Vas vabita na predavanje dr. Mihe Šimca:

Kurat Katz med fikcijo in resnico
Vojaška duhovščina slovenskih dežel v prvi svetovni vojni

Predavanje bo v četrtek, 15. marca 2018 ob 18. uri v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Cekinovem gradu na Celovški 23 v Ljubljani.

Dr. Miha Šimac, rojen 1981 v Kranju, je diplomiral na Filozofski fakulteti v Ljubljani (smer zgodovina – teologija) z enotnim delom Vojaške bolnišnice v Ljubljani 1914 -1918. Je soavtor knjige z naslovom Patriae ac humanitati, kjer je predstavil delovanje vojaške sanitete v času prve svetovne vojne, s posebnim poudarkom na glavnem mestu Kranjske. Leta 2013 je z disertacijo o vojaških kuratih iz slovenskih dežel v času prve svetovne vojne doktoriral na Teološki fakulteti v Ljubljani. Je sodelavec Inštituta za cerkveno zgodovino na Teološki fakulteti v Ljubljani in asistent pri Katedri za zgodovino Cerkve in patrologijo.

V sodobnosti v očeh mnogih še vedno prevladujejo vse tiste značilnosti, ki jih je Jaroslav Hašek v sloviti satiri o dobrem vojaku Švejku ovekovečil v liku pivskega bratca, nesmrtnega kurata Otta Katza. Pred nami je torej ta literarna podoba vojaškega duhovnika, ki – kakor ugotavlja ameriški zgodovinar Patrick J. Houlihan – tudi v današnji družbi vpliva na predstavo o delovanju vojaške duhovščine, zlasti med prvo svetovno vojno. Ti opisi na eni strani, na drugi strani pa skorajda hagiografske pohvale v resnici odpirajo vprašanja o tem, kakšna je bila stvarna podoba vojaškega duhovnika v tem obdobju. Kaj je mogoče o njihovem življenju in delu izvedeti iz arhivskih virov?
Vljudno vabljeni!

 

Morda vam bo všeč tudi...